Yaz aylarında gözlerimizi tehdit eden 6 hastalık

Yaz ayları havanın sıcak olması ve günlerin uzaması nedeniyle çoğumuzu mutlu ederken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Böyle ki zararlı UV ışınları, havuz ve deniz suyu, artan toz ile polenler gibi faktörler nedeniyle sadece cildimizi değil, göz sağlığımızı da tehdit ediyor

Acıbadem Kartal Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Burak Tanyıldız, yaz mevsiminde özellikle zararlı UV ışınlarından, kirli havuz ve deniz suyu nedeniyle oluşan yaşam kalitemizi düşürmesinin yanı sıra sıra edilmedikleri tedavide kalıcı görme kaybı kadar ilerley uyarısında bulunarak, “Dolayısıyla, gözlerde kızarma, büyümelik, ağrı ve patlamaya karşı dayanıklılık gibi göz sorunlarından kurtulduğunda zaman kaybetmeden büyük bir şekilde göründüğünü söylüyor”. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, yaz aylarında göz korumak için dikkat edilmesi gereken beş temel kural ise “Güneşe çıkarken mutlaka UV korumalı güneş gözlüğü kullanarak, havuza ve deniz kontakt lensle girmemek, kışın gözlük takmak, elleri gözle temastan açık ve gözleri ovuşturmamak” olarak sıralanıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, yaz aylarında en yaygın görülen 6 göz hastalığını anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu! 

Enfeksiyon konjonktivit (Göz nezlesi)

“Kırmızı göz hastalığı” olarak da bilinen konjonktivit, gözün dış zarının salgılanması olarak tanımlanıyor. Yaz aylarında genellikle ekonomik (virüs veya bakteri) oluşuyor. Kirli havuz ve deniz, ellerin gözle görülür teması ve ortak havlu kullanımı, enfeksiyonun bulaşmasına yol açabiliyor. Gözde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, batma ve yanma hissi, tipik belirtilerini oluşturur. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Burak Tanyıldız, "Erken dönemde başlanan tedavi hem bulaşmayı önler, hem de kısa sürede hafiflemesini sağlar. Virüs kaynaklı konjonktivit genellikle destek tedavisiyle taşınır, kalıcı konjonktivit ise antibiyotikli damlalarla tedavi edilir" diyor.

Nasıl önlem alınmalı?

• Kirli havuz ve denize girmeyin

• Havuzda gözlük kullanın

• Ellerinizi gözlerinizle temas ettirmeyin

• Kişisel eşyalarınızı paylaşmayın

Alerjik konjonktivit

Yaz aylarında yaygın olarak görülen polen ve toz gibi uyarılara karşı ortaya çıkan gözlenen reaksiyonlar, konjonktivit olarak adlandırılıyor. Polen, dış ortam uyarıları ve rüzgarla taşınan hastalıklar, yaz aylarında görülme oranları artan sayıda konjonktiviteye neden olabiliyor. gözlerde sürüntü, kızarıklık, sulanmanın yanı sıra ışık hassasiyeti ve göz kapağı şişliği yer alıyor. Doç. Burak Tanyıldız, gözümüzün saydam tabakasında, yani korneada incelmeye yol açabileceği için bu süreçte gözlerimizi ovuşturmaktan kaçınmamız gereken uyarısında bulunuyor. Doç. Dr. Burak Tanyıldız, Erken tanı ve bunların bu dönem boyunca daha konforlu bir şekilde sunulduğunu belirten, “Tedavide antihistaminik damlalar, soğuk kompres, dosyalarındaki hekimlerle kortizonlu damlalara başvurulur. Ancak sonda saklanan konjonktivit tekrarlama verileri gösterilebilir” bilgileri veriyor.

Nasıl önlem alınmalı?

• Güneşin yoğun olduğu besinler dışarı çıkmayın

• Eve gelince yüzünüzü ve göz çevresini yıkama

• Gözlük kullanarak polen temasını azaltmanın

Göz kuruluğu

Göz kuruluğu, göz yaşının yetersiz olması veya seslerin bozulmasının azaltılması. Sıcak hava ve buharlaşma, yaz aylarında ortaya çıkıyor. Güneş ve rüzgara maruz kalma, kroniklerin bulunmaması, uzun saatler ekran karşısında çalışma ve yetersiz sıvı alma nedeniyle gelişiyor. Yanma, batma, çıktı görme, göze kumdan kaçmış hissi, tipik belirtilerini oluşturuyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, Göz kuru tedavisininde geç kalındığında kornea gereksinimina ve ülkeye zemine hazır olabileceğine işaret ederek, “Tedavide suni gözyaşları, damla nemlendirme ve sıcaklık önlemlerine başvurulmaktadır” diyor.

Nasıl önlem alınmalı?

• Bol bol sıvı alın

• Ekran ve klima karşıtlarının uzun süre gösterimleri

• UV uyumlu gözlük kullanın

Korneal enfesiyonlar (Mikrobik keratit)

Kornea tabakasının mikrobik enfeksiyon olarak bilinen mikrobik keratit, özellikle kontakt lens kullanan kişi sık görülüyor. Lensle denize/havuza girme, hijyen eksikliği ve göze çarpan travmalar nedeniyle gelişiyor. Gözde ağrı, kızarıklık, ışık duyarlılığı ve görme kaybı, sık görülen belirtilerden. Geç kalındığında kornea yaralanır ve kalıcı görme kaybına yol açabildiği için erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Antibiyotikli damlalar ve yoğun takip gerektirirken, ileri tablolarda ise cerrahi yönteme başvuruluyor.

Nasıl önlem alınmalı?

• Lensle havuza veya denize girmeyin

• Lens hijyenine dikkat edin

• Lens öncesinde ve sonrasında ellerinizi yıkamak 

Sarı nokta hastalığı (Makula dejenerasyonu)

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak, yıllar içinde, gözün keskin görmesini sağlayan sinir hücrelerinde oluşan hastalık, kırılgan sarı nokta, hastalık gelişme riskini artırıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, sarı nokta belirtilerinde İleri yaşlarda düz çizgilerde kırıklı görme ve ilerleyen aşamalarda merkezi kaybı oluşabilen uyarısında bulunarak "Kuru tipinde özel vitamin takviyeleri ile ilerlemesi yavaşlatılır. Yaş tipinde ise göz içerisine yapılan anti-VEGF (Vasküler endotelyal büyüme faktörü) iğne ile anormal damar oluşumunun durdurulur, görme kaybının azaltılması düzenli olarak takip edilir".

Nasıl önlem alınmalı?

• UV filtreli güneş gözlüğü kullanın

• Güneşli gözlük takmayı ihmal etmeyin

• Kum ve deniz gibi yerlerde daha dikkatli olun

Katarakt

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak, gözün doğal merceğinin geçirgenliğini açıklanabilirek açılımı olarak tanımlanmış katarakt hastalık gelişme riskini de artırıyor. Bulanık veya çift görülmesi, farklılıkların karşıtlığı, kategori numaralarının sık sık sınıflandırılması ve renklerin matlaştırılması, belirtiler arasında yer alır. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, kataraktın ciddi görme kaybının neden olduğu için erken dönemdeki büyük bir önem taşımasını vurgulayarak, "Kataraktın tedavisi tek etkili çözüm, cerrahi ameliyat. Ameliyat sırasında, ameliyatla değiştirilmiş olan lensin çıkarılması ve yerine yapay bir lens takılması" diyor.

Nasıl önlem alınmalı?

UV filtreli güneş gözlüğü kullanın Güneşli gözlük takmayı ihmal etmeyin Yansıtıcı uzakta (kum, deniz) daha dikkatli olun