Diz kireçlenmesine karşı 6 etkili egzersiz

Diz kireçlenmesi şikayetlerini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için günlük rutine ekleyebileceğiniz 6 etkili egzersizi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Çolak anlattı.

Diz kireçlenmesine karşı 6 etkili egzersiz

Diz kireçlenmesi şikayetlerini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için günlük rutine ekleyebileceğiniz 6 etkili egzersizi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Çolak anlattı.

Diz kireçlenmesine karşı 6 etkili egzersiz
30 Haziran 2025 - 10:18

Son yıllarda yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), özellikle diz eklemlerinde şiddetli ağrı, yanma ve hareket kısıtlılığına yol açarak günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Çolak, diz kireçlenmesinin dört evreden oluştuğunu belirterek, erken aşamada düzenli egzersizlerin büyük fayda sağladığını vurguluyor. Egzersizler, diz kıkırdağını koruyarak ilerlemeyi durdurabiliyor.

Kireçlenmede egzersiz neden önemli?

Dr. Çolak, diz kireçlenmesinde fizik tedavi, medikal destek ve egzersiz uygulamalarının bir arada yürütülmesi gerektiğini belirterek, "Egzersiz sayesinde eklem hareket açıklığı korunur, kaslar güçlenir ve ağrı azalır. Son aşamaya gelinmeden diz sağlığını korumak mümkün" dedi.

İşte diz kireçlenmesine karşı 6 egzersiz önerisi

1. Dizlerinizi katlayıp açın

Yere oturun, bir bacağınızı diz altından tutarak yavaşça katlayıp açın. Diğer bacağınız için de aynı hareketi uygulayın. Günde 3 kez, 10 tekrar yapabilirsiniz.

2. Uyluk kasınızı esnetin

Diziniz düz olacak şekilde oturun. Ellerinizi dizin üstüne ve altına yerleştirerek, ayak bileğinizi hafifçe itin. Uyluk kaslarının esnemesini sağlayın. Günde 3 kez, 10 tekrar yeterli.

3. Dizlerinizi mindere bastırın

Bir havluyu rulo yaparak diz altına yerleştirin. Dizlerinizi bastırın, 10 saniye tutun ve bırakın. Aynı egzersizi diz üstüne ve ayak bileklerine minder koyarak da tekrarlayın. Her bir bölge için 10 tekrar yapın.

4. Tek ayak üzerinde denge

Destek alabileceğiniz bir zeminde, gözler açık şekilde tek ayak üzerinde 10 saniye durun. Diğer bacak için de tekrarlayın. Zamanla gözler kapalı da yapılabilir.

5. Sırt üstü yatın ve bacaklarınızı çalıştırın

Sırt üstü uzanarak bacaklarınızı düz pozisyonda yukarı, sağa ve sola kaldırın. Egzersizi direnç lastiği veya ağırlıklarla yapabilirsiniz. Günde 3 kez, her yönde 10 tekrar yeterli.

6. Tempolu yürüyüş yapın

Diz sağlığı için haftada en az 3 gün 30 dakikalık tempolu yürüyüş öneriliyor. Yürüyüş sırasında yumuşak zemin tercih edilmeli, uygun ayakkabı giyilmeli.

YORUMLAR

  • 0 Yorum