Havuz keyfi kabusa dönmesin!

Yazın serinlemek için tercih edilen havuzlar çocuk sağlığı için tehlike oluşturabiliyor. Uzmanlar, kulaktan mideye kadar birçok hastalığın havuzdan bulaşabileceğini söylüyor.

Havuz keyfi kabusa dönmesin!

Yazın serinlemek için tercih edilen havuzlar çocuk sağlığı için tehlike oluşturabiliyor. Uzmanlar, kulaktan mideye kadar birçok hastalığın havuzdan bulaşabileceğini söylüyor.

Havuz keyfi kabusa dönmesin!
23 Temmuz 2025 - 16:27

Yaz aylarının en eğlenceli aktivitelerinden biri olan havuz keyfi, gerekli önlemler alınmadığında çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Acıbadem International Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Cüneydi, havuzların çocuklarda ishalden hepatite, vajinitten astım krizine kadar birçok sağlık sorununa neden olabileceğini belirtti. Özellikle bağışıklık sistemi gelişimini tamamlamamış çocuklar için riskin daha büyük olduğuna dikkat çekildi.

Havuzdan bulaşan 8 hastalığa dikkat!

1. İshal:
Yetersiz dezenfekte edilmiş havuz suyunun yutulması, virüs ve bakterilerin bulaşmasına neden oluyor. Ateş, karın ağrısı, kusma ve sulu dışkı ile kendini gösteriyor.

2. İdrar yolu enfeksiyonu:
Hijyenik olmayan suda bulunan bakteriler, idrar yollarını etkileyebiliyor. Ateş, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve kötü kokulu idrar görülebiliyor.

3. Konjonktivit (Göz iltihabı):
Halk arasında “kırmızı göz” olarak bilinen konjonktivit, havuz suyuyla temas eden gözlerde kızarıklık ve iltihaplı akıntıyla kendini belli ediyor.

4. Dış kulak yolu enfeksiyonu:
Mikroplu suyun kulağa kaçması sonucu kulakta ağrı, hassasiyet ve akıntı gelişebiliyor.

5. Vajinit:
Özellikle kız çocuklarında görülen bu rahatsızlık, havuzdan bulaşan mikroorganizmaların genital bölgede iltihap oluşturmasıyla ortaya çıkıyor.

6. Hepatit A:
Dezenfekte edilmemiş havuz sularının ağız yoluyla alınması sonucu bulaşabilen Hepatit A; sarılık, halsizlik ve karın ağrısı ile kendini gösteriyor.

7. Siğiller:
HPV virüsünün neden olduğu siğiller, mikrop taşıyan havuz suyuyla temas sonucu özellikle ellerde ve ayaklarda gelişebiliyor.

8. Astım krizi:
Havuz suyunun fazla klorlanması veya yetersiz havalandırma, çocuklarda astım krizini tetikleyebiliyor.

Havuzda sağlığı korumanın 8 altın kuralı

Dr. Şeyma Cüneydi, çocukların havuz keyfini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için şu önerilerde bulunuyor:

  • Yalnızca hijyeninden emin olduğunuz havuzları tercih edin

  • Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra sabunla duş alın

  • Ağız içini temiz suyla çalkalayın

  • Mayo ıslandığında hemen değiştirin

  • Havlu ve terlik gibi kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşmayın

  • Yüzme gözlüğü ve kulak tıkacı kullanın

  • Havuz suyunun yutulmaması gerektiğini mutlaka öğretin

  • Bebeklerin bezini sık sık kontrol edin ve havuza bezle sokmayın

YORUMLAR

  • 0 Yorum