Yanlış kullanım, etkisiz koruma

Yaz mevsiminde tüm yakıcılığını hissettiren güneş, sağlığımız üzerinde son derece önemli faaliyetler üstleniyor. Ancak, kontrolsüz olarak maruz kaldığımız , çürük ultraviyole (UV) lezyonlarda pek çok olumsuz etki yol açabiliyor.

Yanlış kullanım, etkisiz koruma

Yaz mevsiminde tüm yakıcılığını hissettiren güneş, sağlığımız üzerinde son derece önemli faaliyetler üstleniyor. Ancak, kontrolsüz olarak maruz kaldığımız , çürük ultraviyole (UV) lezyonlarda pek çok olumsuz etki yol açabiliyor.

Yanlış kullanım, etkisiz koruma
18 Temmuz 2025 - 09:56

Cilt yaşlanmasının hızlanması, lekelenme, foto yaşlanma ve cilt kanseri, UV ışınlarının en sık neden olduğu sorunlardandır. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Nursel Bölük, aslında güneş koruyucular cilt tipine uygun seçildiğinde, doğru şekilde ve düzenli olarak güneş ısısının büyük ölçüde önlenebildiğini belirtti, "Doğru koruma, cilt yaşlanmasını ve cilt hastalığına maruz kalmada büyük rol oynar. Dolayısıyla, güneş cildinin rutinimizin bir parçası olduğunu ancak, hiçbir ürünün yüzde 100 koruma sağlamaz . Güneş koruyucuların mutlaka cilt tipine uygun olması vurgulayan Dermalotoji Uzmanı Dr. Kübra Nursel Bölük, "Zira, yanlış ürün seçimi ; Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Nursel Bölük, güneş koruyucuların yeterli korumayı sağlayabilmeleri için dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!

Üç temel kural çok önemli!

Güneş koruyucuları genellikle gelişigüzel seçiyor, güneş çıktıktan sonra sürüyor ve tekrarlamayı ihmal ediyoruz. Oysa, cildimizi zararlı zararlı etkilerinden koruyabilmeleri için bazı kurallara dikkat etmeniz şarttır. Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Nursel Bölük, güneş koruyucularından etkili sonuç alabilmemiz için öğrenmemiz gereken en önemli 3 kuralı şöyle sıralıyor:

  • Doğru ürün seçmek (cilt tipine ve kullanım alanına uygun)
  • Doğru zaman göstergesi (güneşe çıkmadan en az 20–30 dakika önce)
  • Doğru miktarda ve sıklıkta ölçülür (her 2 hızda bir ve hız/terleme sonrasında tekrarlamak)

Uluslararası veya kimyasal özellik taşıma

Cildimizi zararlı zararlı UV ışınlarından koruyan ürünler olan güneş koruyucular, fiziksel (mineral) ve kimyasal olmak üzere iki gruba ayrılıyor. İtalyan (mineral) filtrelerin yansımaları yansıtılarak; Kimyasal filtreler ise UV ışınlarını emerek etkisiz hale getiriyorlar. Güneş koruyucuları; krem, losyon, sprey ve jel formlarında bulunabiliyor.

Ekonomik filtreler: Çinko oksit ve titanyum dioksit ciltte kalarak yansıtırlar. Ürünlerin daha az sonuç vermeleri nedeniyle; Hamileler, emziren anneler, bebekler ve hassas ciltli bireyler için öneriliyor.

Kimyasal filtreler: Avobenzone ve oktokrilen kimyasalları içeren ürünler cilt tarafından emiliyor ve zararlı ultraviyole ışınlarını kimyasal olarak absorbe ediyorlar. Ancak bazı hassas ciltlerde tahriş yapabiliyorlar.

Cilt tipinize uygun ürün seçin

Etkin bir koruma için mutlaka cilt tipinize uygun ürün seçmeniz gerekiyor. Yağlı ciltlerde su bazlı, matlaştırıcı etkili ve 'non-komedojenik', bir başka deyişle çıktıların; kuru ciltlerde ise nemlendirici özelliklere sahip güneş koruyucular öneriliyor. Ayrıca ciltte kuruma ve sürüntü gibi sorunlar oluşturabilmek için kuru ciltte jeli kullanmamak gerekiyor. Alerjik ve hassas ciltler için parfüm, alkol ile kimyasal filtre çeşitleri ürünler tavsiye ediliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Nursel Bölük, bazı kimyasal içeriklerin hassas ciltlerde taranabilir tanıtımlarında bulunarak, "Bu nedenle, paternoloğa danışılarak uygun ürün seçilmelidir. Yeni bir ürün önce küçük bir alanda test etmek yararlı olabilir" diyor.

Güneş koruyucu ürünlerde yapılan en önemli hatalardan biri, güneşe çıkarken sayılar oluyor. Oysa yeterli koruma sağlamaları için ürünleri güneşe çıkmadan 20–30 dakika önce uygulamanız çok önemli. Her 2 seferde bir tekrarlanması gereken güneş koruyucuları; terleme, havluyla silinme ve hızlanma sonrasında, süreyi dikkate almadan mutlaka değiştirmeyi değiştirebilirsiniz.

Vücut için 2 yemek kaşığı şart

Güneş koruyucunun bozulması etkili olabilmeleri için doğru miktarda sürülmeleri büyük bir tanesine sahipti. Kübra Nursel Bölük, sözlerine devam ediyor: “Etkili bir korunma için koruyucu ürün; yüz, boyun, kulak arkası, dekolte, el üstleri ve ayak üstleri gibi tüm bakımları bol miktarda bol miktarda bir tabaka halinde uygulanmasılı. Parça kadar ürün kullanmanız gerekiyor.

SPF'nin açık olmasına dikkat edin!

Açılımı Güneş Koruma Faktörü olan SPF, ürünün UVB ışınlarına karşı koruma derecesini gösterir. Bir başka deyişle, güneş altında kalabileceğimiz süreyi tanımlıyor. Günlük kullanımda SPF 50 ve üzeri ürünler tercih etmeniz öneriliyor.

Güneş altında asla bırakmayın

Yüksek ısı ve güneş ışığına maruz kalan, bozulabilen içerik bozulabilmektedir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Nursel Bölük, ürünün yayılmasının nedeniyle daha hızlı yaşlanması ve lekelenme, çok daha kritik sıcaklıktaki cilt kanseri gibi istenmeyen sonuçların oluşabileceğini vurgulayarak, “Dolayısıyla, güneş koruyucular plajda güneş altında asla bırakılmamalı, mutlaka gölgede ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir” diyor.

Bulutlu havalarda da kullanım şartı

Güneşin zararlı ultraviyole patlamaları bulutlu havalarda ve gölgede de cildimize ulaşabiliyor. Bu nedenle, güneş koruyucu ürünü sadece güneşli günlerde değil, onun hava miktarında kapasitesinde yeterlilik düzeyi sağlamanız cilt özellikleriniz için büyük önem taşır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum